tiistai 24. maaliskuuta 2009

Salmonellaa!

Jep jep, varsinaissuomen seutuvilla ei enää seilailekkaan pelkästään Viking linen tutut purret, Cinderella ja Amorella, vaan mustat purjeet pulleina on maakuntamme rannoille saapunut synkkä vieras Salmonella.
Viimeisimpien arvioiden mukaan tauti pääsi iskemään munien ja sianlihan tuottajien niskaan ulkomailta tuodun rehusoijan kautta.
Nyt varmaankin monelle on noussut mieleen kysymys siitä, kuka on vastuussa puhtaana pidetyn elintarviketuotantomme maineen romahduksesta?
Tuottaja? No tuskinpa vain, suomalaiset maatalousyrittäjät on pidetty jo pitkään niin tarkassa syynissä ettei heiltä olisi varmaankaan onnistunut tällainen saastutusoperaatio, vaikka he olisivat sitä ehdoin tahdoin yrittäneetkin.
Entäpä rehun valmistaja? Kyllä. Sieltä osastolta löytyy yksi suuri syy, joka on päässyt johtamaan tähän tilanteeseen. Ahneus. Kotimaiselle tuottajalle ei ole haluttu maksaa riittävää korvausta rehun raaka-aineiden valmistuksesta, vaan on ennemmin vaarannettu koko tuotanto ulkomailta tuodun soijan halvan hinnan takia. Voittoa on siis haluttu maksimoida mistään kotimaisuus hömpötyksistä piittaamatta.
Surullista. Ja surullisempaa on se että kaupan-ala, joka rahoittaa suuria mega-market projektejaan polkemalla tuottajahintoja, on jo väläytellyt ulkomaalaisten munien ja muiden maataloustuotteiden tuonnin lisäämistä. Melko raakaa tekstiä, kun ottaa huomioon sen, että koko sotku on saanut alkunsa nimenomaan tästä ratkaisuksi tarjotusta syystä, eli tuonnin lisäämisestä.
Ikävä kyllä kyseessä taitaa olla myös kaupan-alallakin sama motiivi, kuin rehun valmistajalla, AHNEUS. Eikö tämä yhtälö liene melko selkeä, halvempia tuotteita ulkomailta= lisää katetta kauppiaalle, sillä ruuan hintaan tämä sotku tuskin vaikuttaa, ainakaa laskemalla sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti